Vecka 27



Du är i vecka 27.
Du har gått 26 fulla veckor och 0 fulla dagar (v26+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 29 okt 2010
Du har 97 dagar kvar till beräknad förlossning


Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

97 dagar kvar! Kommer dom komma tidigare eller ej?
Något jag ständigt oroar mig för är deras ankomst! Vill verkligen att dom ska få ligga kvar så länge som möjligt, men tvillingar har ju en benägenhet att titta ut tidigare för att livmodern inte pallar. Läskigt.

Skulle vara skoj om dom kunde titta ut 10-10-10 då är dom pigga och klara också.

Nåja, den som väntar får se..



Mvc besök

Idag var det dags att besöka barnmorskan för lite kontroller.


Sf mått  30

hb 112

vikt  + 5,5

Blodsocker  5.1

Hjärtljud höger tvilling 130

Hjärtljud vänster tvilling 140

Äggvita +1

Bokat in tid för läkarbesök, för att kolla livmodertappen.
Bokat in tid för föreläsning om tvillingförlossning och ammning och sånt, ska bli spännande.


Lägger in en kurva där jag ritat ut mått med Wiggo och mått med tvillingarna, det är skrämmande, undrar hur det ska sluta, jag kommer spricka på alla håll och kanter.






Wiggos rum



Nu idag tog vi tag i Wiggos rum, enkelt och bra vi vart nöjda, det ska upp nån liten hylla till och bytas tyg på ett skötbord som inte syns här på bild. Har även satt upp två garderober som vart skit bra där inne, syns dock inte heller och jag orkar inte ta mer kort nu. Ska även byta ut hans spjälsäng mot en annan större, så det nalkas en tur till ikea igen.
Rullgardinen fick jag med på kort också, attans.


Före
 

Efter

 

Bättre än innan iafa! :)

Vecka 26

Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 1 full dag (v25+1).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 29 okt 2010
Du har 103 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Jag: Yes, kramperna har kommit, dock inte i vaderna utan i hela låren upp till rumpan, sjukt obekvämt Anfådd som bara den, tycker att det är jobbigt att bara sitta eller ligga ner för då blir det tungt att andas.
Annars får jag fotmassage av min underbara Håkan när som hellst jag ber om det. Nice!
På onsdag är det dax för mvc och kontroller igen, spännande.



Magbild v 26, 25+1


Bebis magar


Till synes nästan lika stora magar men olika veckor.





Undrar hur detta ska sluta.

Vecka 25


Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 29 okt 2010
Du har 111 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Undar om samma sak gäller tvillingar, det om livmodern är ju inte samma, men bebisarnas utveckling då?


Jag: Samma visa som förra veckan. Dom sparkar ständigt och det är så mysigt så.




Magbild v 25 tvillingmage



Är så mycket större än med Wiggo, ska se om jag kan lägga ut en bild senare så man kan se skillnaden.




Mammas storkille













Mammas storkille ute och går i liverpool dressen som han fått av pappa.


Babysitter


Hade glömt att skriva babysitter på inhandla listan, i allafall så har vi idag inhandlat dubbla exemplar av babysitter, känndes lite roligt att få ta ner två stycken likadana från hyllan istället för en, hon i kassan undrade, ska ni ha båda? Ja det är väl lika bra tyckte Håkan, haha..

Vagn
Spjälsäng
+ tillbehör
Babyskydd
Kläder
Vinterkläder
Blöjor/salvor smått och gott
Skötväska
Ammnnigskudde
Babysitter x 2


Besök hos bm igår

v23 enligt bm men jag räknar 24.

Kontroller och allt var fint,

sf mått 27 så magen är stor, i samma vecka med Wiggo hade jag 24.

hb 116, lågt så det blir till att fortsätta med järn tabletterna.

vikt, + 4 kg är övernöjd, samma vecka med Wiggo hade jag gått upp 12 kg.

hb 5.1

hjärtljud höger tvilling 145

hjärtljud vänster tvilling 155

Och hädan efter kommmer kommer det vara kontroller på mvc varannan vecka, villket spring.




Önska



Åh, den här vill jag ha!
Ser ut som en snygg handväska och inte en tråkig mamma/pappa skötväska.
Men nej, ajsing priset...



Väska från OiOi

Bocka av


Så nu kan vi bocka av vagn från inhandla listan.
Vi hittade nämligen precis en sådan vi ville ha, en sådan som på bilden nedan + två ligg korgar till pojkarna. Hel nöjd, kunde dock ha passat plånboken lite mer, men men.. Dyra barn! :)

Vagn
Spjälsäng
+ tillbehör
Babyskydd
Kläder
Vinterkläder
Blöjor/salvor smått och gott
Skötväska
Ammnnigskudde.


Finns säkert en rad mer grejer som vi behöver.

Leta barnvagn






Vi är nog på jakt efter en urban jungel.
In till staden idag. Puh


Var är...






Ser inte längre fötterna


Semester pics





 








Vecka 24



Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 0 fulla dagar (v23+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 29 okt 2010
Du har 118 dagar kvar till beräknad förlossning.


Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både
fingrar och tår börjar växa ut.

Jag: Sjuksriven pga av sammandragningar och bäckenbesvär.
Vikt ok, mvc nästa vecka, ska bli spännande.


Jämnförelse tvillinggravid och enlingsgravid.
Rätt läckert.


Här igen!


I onsdags landade vi här hemma bland den ljuva svenska sommar doften efter en månads underbar och uppskattad semester i Spanien. Vi har haft det otroligt skönt, kopplat av och njutit, promenerat massor, poolat och solat, badat och ätit, pussats och kramats. lovely!
Kunde inte bli bättre.

Och våran lille plutt har lärt sig gå på spanska, han knatar på alldeles själv nu, så duktig stor pojken min.
Slängkyssar och pussas är det bästa han vet, ett riktigt puss monster har han blivit.
Han har även dragit på sig ett otroligt humör, ett riktigt utrbrott som jag och Håkan måste försöka utrota, ojoj. Haha!

Småfolket i stormagen, ja precis stormagen, den är stor nu tycker jag. Och större blir den. I allafall så småfolket i magen växer på och kickar dagarna långa, hela magen är ständigt en lekstuga. Dom är så mysiga. Har dock väldigt mycket sammandragningar när jag ska ta mig framåt så som promenader av alla slag, så det blir lite pauser i turerna. Foglossning, ja men överenskommlig. Nästäppa så man kan bli galen. Vikt, stabil.
Har fått sjukskrivning för sammandragningarna och bäckenbesvär så nu blir jag hemma tills det är dags. Bara att hoppas att fk godkänner det, dom ska tydligen vara rätt hårda nu, men i och med att det är duplex graviditet så bör det inte vara nått problem, man behöver vila.

Så nu när vi är hemma igen så måste man ta tag i att fixa här hemma, tanken får mig att vilja spy, och fly. Vill inte, men jag ska ge det en ärlig chans nu, det måste jag. Måste få i ordning innan grabbarna kommer och det inte finns tid för hemmapyssel.


Pics från spanien kommer väl om nån dag kanske, när jag orkat ta tag i det.

/F,  kul att börja skriva igen!

RSS 2.0